Kamil Yavuz’ dan Yeni Bir Karikatür Eğitim Kitabı…

Anneler, babalar ve öğretmenler...
O'nun kâğıdı kalemi eline aldığında harikalar yarattığını biliyorsunuz. O'nun güzel çizimleri, anlamlı tasarımları, gözlem ve düşüncelerini bir çırpıda kağıda aktarması, kısaca çizgi yetenekleri sizi çok şaşırtıyor olmalı... Minik arkadaşların her çalışmasına tarih atıp dosyaladığınızı düşünüyoruz...
Kalem tutan minik elleri yetenekli bir çizere dönüştürmek bizim elimizde... 
Uzmanlar okul öncesi döneme, çocukların görsel zekâlarının geliştirilmesi açısından önem veriyor... Çok değil bir kaç adımla ileriki yaşamlarında kullanabilecekleri bu yeteneği geliştirmek olası... Öncelikle çocukların önünden kâğıdı, kalemi ve kitabı eksik etmeyin... Onlara sanat adına basılmış yayınlarla dost edin, sergilere götürün. Gerisi gelecektir... Minik yetenekler gün yüzüne çıkması sizleri şaşırtacaktır...
Öğretmelerle görüştüğümüzde ve öğrencileri izlediğimizde karikatür adına ortaya çıkan deneyimleri şöyle paylaşabiliriz:
1- Karikatür, henüz-okuma-yazma bilmeyen anasınıfı öğrencilerine de faydalıdır.
2- Karikatür, aynı okulda farklı sınıflarda eğitim alan öğrenciler için faydalıdır. Farklı yaş gruplarının çalışması aynı sınıfta rahatlıkla yapılabilir.
3- Karikatür, öğrenciye tartışma fırsatı verir ve motivasyon kazandırır.
4- Karikatür, fen derslerinde özellikle deneylerde çizgisel anlatım ve çözümlerde kullanılabilir.
5- Karikatür, öğrencide mantığı geliştirir, doğru sorgulamayı öğretir. Dahası kavrama ve algılamayı pekiştirir.
6- Karikatür, öğrenci için sıkıntı veren dersleri neşeli hale getirir.
7- Karikatür, yer aldığı kitaplara görsel zenginlik katar.
8- Karikatür, okulda kulüp faaliyetleri içinde öğrenci karikatürle düşüncesini ifade eder. Eser yarattığının farkına varan öğrenci, okuldaki sosyal aktivitelere de bireysel veya grup olarak katılım sağlamış olur.
9- Karikatür, okulda kol veya kulüp olarak haftada iki ders saati yer aldığında öğrenciye sözel, dilsel, mantıksal, matematiksel, kişiler arası, sosyal, kişisel, içsel, doğacı ve varoluşçu farklılıklar geliştirir. 
10- Karikatür çizen öğrenciler, okul duvar gazetesi, bülten veya yıllıklarına çizgileriyle katkı sağlarlar.
11- Çizebilen öğrenciler, evrensel bir dil de öğrenmiş olur. Dünyanın her yanında kendisini kolayca ifade edebilir...

-Yazan-Çizen: Kamil Yavuz
-Ben de Karikatür Çizebilirim… 
-Fiyatı: 15 TL
-Kendimin Yayınları, Yayın Tarihi: Eylül 2013
-105 Sayfa
-ISBN: 978-605-64202-0-7
Kamil Yavuz Karikatür Atölyesi ve Kitaplığı Kadıköy de...

Türkiye de karikatür atölyesi orta öğretim okullarında ilk seçmeli ders olarak 1996 yılında başlar.Kişisel karikatür atölyesi ise, Kadıköy de2006 yılında genç-Yaşlı her yaştan bu işe gönül vermiş mizah severlerle çalışmaya başlamıştır.Okulda veya bireysel atölyeye devam edenler her hafta yeni bir konuyu derinlemesine düşünüp kağıda aktarmaktalar. Son yıllarda gerek okullar ya da bireysel atölyelerin çoğalması karikatürün gelişmesi açısından sevindiricidir. 
Atölye öğrencileri ulusal ve uluslar arası yarışmalarda yüzlerce ödül kazandılar.Kamil Yavuz, Karikatür Atölyesi Sloganı: ’’İçinde Mizah Duygusu Olan Herkes, Karikatür Çizebilir…’’
Kamil Yavuz, Karikatür Sanat Atölyesi tekrar eski yerindedir. Geniş karikatür kitaplığı araştırma yapmak isteyenlere ücretsiz olarak hizmet vermekte.SarayardıCad. No: 94/A Hasanpaşa-Kadıköy. www.karikatürkitapligi.net www.kamilyavuz.net

Bir iletişim aracı olarak karikatür...

Önce karikatürün eğitime nasıl bir faydası olacağını belirtmek gerekir. Karikatür görsel bir sanat dalıdır. Gençler zaten mizah duygusuna bu yaşlarda eğilimlidirler. En ufak bir olayı bile esprili bir dille duymak veya bunu iletmek hoşlarına gider. Sınıf içinde toplu eğitim alırlarken bir espriyi dahi kaçırmamaya çalışırlar. 
Son yıllarda karikatür (Vinyet) eğitim sürecinde bütün dünyadaki ders kitapları içinde sıklıkla görülmektedir. Okuma-Anlama ders kitaplarında karışık grafiklerle öğrencilerin ilgisini çok fazla çekmez. Karikatür bir yazıyı vinyet olarak bile süslerse bu da anlama ve akılda kalma sürecini arttırır. Öğrenci öğrenirken eğlenir, konu işleyişi daha cazip hale gelir. Sınıftaki öğretmen ve idarecilerin de eğitimdeki işi kolay olur.
Sayfalar dolusu yazı yazabilirsiniz, anlatmak istediklerinizi bu yolla da vurgulamak mümkündür. Ancak, bir sayfa çizilen karikatürle de sayfalar dolusu yazıda anlatmak istediğinizi ortaya koyabiliriz. Karikatür de bir iletişim aracıdır. Karikatürü bir iletişim aracı olarak rahatlıkla kullanabildiğimize göre onun konuşma-yazma dilini, görsel anlatım tekniğini iyi kullanmamız gerekecektir. Karikatür, yazısız salt çizgiyle oluşturulunca evrensel bir dil olarak bütün dünya halklarının anlayacağı kıvama gelmektedir.

Kamil Yavuz
Karikatür Eğitmeni-Tasarımcı

KARCOMICS MAGAZINE Web Site Copyrighted 2000-2013© By Ismail Kar All right reserved.

.